Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-04-27@23:28:27 GMT

تعويض سود‌ و زيان د‌ر بانك‌ها

تاریخ انتشار: ۲۳ خرداد ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۶۴۹۷۴۴

در آستانه برگزاري مجامع بانك‌ها هستيم. انتظار اين است در سال جديد بانك‌ها با توجه به تجربه تلخ سال قبل، صورت‌هاي جديد مالي با رعايت استاندارد مورد نظر بانك مركزي (IFRS) ارايه دهند. اما با وجود تكليفي كه نزديك به يك سال و نيم از آن مي‌گذرد باز هم بيم تكرار تجربه سال قبل وجود دارد.
به گزارش اعتماد، تغيير روش گزارشگري مالي در تهيه صورت‌هاي مالي براي سرمايه‌گذاراني كه با ديد كوتاه‌مدت و ميان‌مدت پشت در بانك‌ها صف كشيدند و با خريد سهام، تبديل به مالكان خرد بانك‌هاي بزرگ كشور شدند، مطلوب نبوده و اين گروه سود خود را در سال٩٤ با زيان سنگين تعويض كردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در سال‌هاي گذشته بارها بحث جهاني‌شدن اقتصاد ايران مطرح‌شده و دولت‌ها باوجود فراز و نشيب‌هاي فراوان به دنبال راهي براي اتصال اقتصاد ايران به اقتصاد دنيا بودند. تا جايي كه دولت تدبير و اميد مهم‌ترين هدف خود در عرصه سياست خارجي را بر پيگيري مذاكرات هسته‌اي قرار داده و پس از فراز و نشيب‌هاي فراوان اين مذاكرات به سرانجام رسيد و سند برجام به عنوان مسير راه مشترك تنظيم شد.
در اين راستا بانك‌ها به عنوان يكي از مهم‌ترين بازوهاي اقتصاد كشور بايد پيشگام تغيير و حركت به سمت جهاني‌شدن باشند. از سال ١٩٩٣ ميلادي به‌منظور وجود زباني مشترك در ارايه گزارشات مالي، بانك‌ها در دنيا بر اساس استانداردهاي بين‌المللي IFRS صورت‌هاي مالي خود را تهيه و گزارش مي‌كنند؛ بااين‌حال هنوز هم با گذر زماني طولاني، بانك‌هاي ايراني براي گزارشگري از استانداردهاي ملي استفاده مي‌كنند و تفاوت زياد شيوه گزارشگري صورت‌هاي مالي، موجب شده اين گزارش‌ها براي مشتريان يا سرمايه‌گذاران خارجي گنگ بوده و برخي ابهامات، نتايج دقيق عملكردي را براي استفاده‌كننده در هاله‌اي از ابهام قرار دهد. درنتيجه بعد از مدت‌ها بانك مركزي در سال ٩٥ فرآيند استانداردسازي صورت‌هاي مالي را شروع كرد؛ كه اين اقدام را مي‌توان به عنوان گام اول در اتصال سيستم پولي ايران به سيستم‌هاي فرامرزي دانست.
درنتيجه اين اتفاق، ارمغاني مثبت از نظام پولي كشور براي صنايع مختلف بوده و مي‌تواند تضمين‌كننده شروع روابط پولي بين‌المللي در قالب‌هاي مختلف ازجمله جذب سرمايه‌گذار خارجي باشد. حال‌آنكه تغيير روش گزارشگري مالي در تهيه صورت‌هاي مالي، براي سرمايه‌گذاراني كه با ديد كوتاه‌مدت و ميان‌مدت پشت در بانك‌ها صف كشيدند و با خريد سهام، تبديل به مالكان خرد بانك‌هاي بزرگ كشور شدند، اين اتفاق مطلوب نبوده و اين گروه سود خود را در سال٩٤ با زيان سنگين تعويض كردند.
آثار سود و زيانبانك‌ها كه بر اساس قانون تجارت موظف بودند همچون ساير شركت‌ها، نهايتا تا پايان تيرماه سال گذشته مجمع خود را برگزار كنند، باوجود بسته شدن نماد و ارايه صورت‌هاي مالي، اجازه برگزاري مجمع را پيدا نكردند و فرآيند استانداردسازي صورت‌هاي مالي را بر اساس استانداردهاي گزارشگري بين‌المللي شروع كردند. دراين‌بين بيشترين توجه به سه بانك بزرگ ملت، صادرات و تجارت بوده كه در اين گزارش به آنها پرداخته مي‌شود.
ابتدا بانك ملت صورت‌هاي مالي اصلاح شده خود را ارايه كرد و درنهايت با برگزاري مجمع صورت‌هاي مالي سال ٩٤ را به تصويب صاحبان سهام رساند. بعدازآن نيز بانك صادرات اين فرآيند را طي كرد، اما هنوز بانك تجارت نتوانسته نظر بانك مركزي را جلب كند و نهاد سياستگذار پولي كشور، برگزاري مجمع اين بانك بزرگ را منوط به تغييرات مهم در صورت­‌هاي مالي كرده است.
طي مدت انتظار براي تهيه گزارش‌هاي استاندارد مالي از سوي بانك‌ها، نامه‌اي از سوي مديريت كل نظارت بر بانك‌ها و موسسات اعتباري بانك مركزي براي هر يك از سه بانك مذكور، ارسال شد. بر اساس اين نامه، برگزاري مجامع هر بانك منوط به انجام برخي اصلاحات بوده كه خلاصه‌اي از اصلاحات موردنظر بانك مركزي در جدول ذيل اشاره‌شده است. بر اساس اين جدول جمع ثبت‌هاي اصلاحي مورد نظر بانك مركزي، براي بانك صادرات ٣٦٨٣٢ ميليارد ريال بوده كه نشان‌دهنده مغايرت بيشتر گزارشگري اين بانك با استاندارد بين‌المللي است. براي بانك‌هاي تجارت و ملت جمع ثبت‌هاي اصلاحي به ترتيب ٣٦٢٠٨ و ٣٠٨٤٥ است.
بانك ملت كه در نخستين گزارش خود در خردادماه، به ازاي هر سهم سودي معادل ٥٠٠ ريال اعلام كرده بود، درنهايت با استانداردسازي صورت‌هاي مالي خود، به ازاي هر سهم ١٩٠ ريال كاهش سودآوري را ثبت كرده و سود ٣١٠ ريالي را در مقايسه با سود ٤٥٨ ريال سال ٩٣ به تصويب مجمع رساند. همان‌طور كه در جدول ذيل مشخص است، بانك ملت تنها ٧٥٩٥ ميليارد ريال از مغايرت‌هاي موردنظر بانك مركزي، معادل ٢٥ درصد را در صورت‌هاي مالي خود اعمال كرده و به دليل عدم قبول اين بند‌ها، تنها به اشاره حسابرس در صورت‌هاي مالي بسنده كرده است.
با توجه به جدول ذيل، بانك صادرات از مغايرت­‌هاي مورد انتظار بانك مركزي ٢٨٠٣٣ ميليارد ريال معادل ٧٦ درصد را شناسايي كرده است و بقيه موارد به‌صورت ابهام دربندهاي حسابرسي منعكس‌شده و بايد ديد بانك صادرات چه ميزان از اين موارد را مي‌تواند حل‌وفصل كند. اما بانك تجارت با وجود دريافت ابلاغيه بانك مركزي، در آستانه مجمع خود، صورت‌هاي مالي را بدون اصلاح به مجمع برده و با وجود الزام براي ذخيره‌گيري ٣٦ هزار ميليارد ريالي، سود ٦,٠٤٣ ميليارد ريال را به تصويب مجمع رساند. ابهامات فراوان پيرامون صورت‌هاي مالي بانك‌ها، منجر به بسته شدن طولاني‌مدت نماد اين شركت‌ها در تابلوي معاملات بورس شد. بر اين اساس ريسك نقدشوندگي در اين گروه رشد فراواني داشته است.
ابتدا انتظار مي‌رفت با اصلاح صورت‌هاي مالي در اين گروه ابهامات براي هميشه از بين برود، اما در واقعيت اين‌طور اتفاق نيفتاد و همچنان در برخي از بندها اختلاف بين بانك و نهاد نظارتي وجود دارد و سرمايه‌گذاران در هراس از تحولات آتي، به اين صنعت نگاه مي‌كنند. بانك صادرات بخش عمده از مغايرت‌هاي موردنظر را در صورت‌هاي مالي خود اعمال كرده و شفاف‌تر از بانك ملت و تجارت به كار خود ادامه خواهد داد. حال در آستانه برگزاري مجامع بانك‌ها در سال جاري بيم تكرار تجربه سال گذشته مي‌رود.

منبع: فرارو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۶۴۹۷۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد

 محمدرضا فرزین رئیس‌کل ‎بانک مرکزی کشورمان به منظور توسعه همکاری‌ها و مناسبات پولی و بانکی و همچنین شرکت در پنجاهمین سالگرد تأسیس بانک توسعه اسلامی، تهران را به مقصد ریاض پایتخت عربستان ترک کرد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه

دیگر خبرها

  • ‏رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • فرزین به عربستان رفت | دلیل سفر چه بود؟
  • رئیس‌کل بانک مرکزی عازم عربستان سعودی شد
  • اجرای طرح تعویض کنتورهای فرسوده در استان مرکزی
  • ‏رئیس‌کل بانک مرکزی راهی عربستان شد
  • راه ‌اندازی برات الکترونیک برای تامین مالی تولید
  • کلهر: در صورت حضور بیرانوند نتیجه بازی با آلومینیوم برعکس می‌شد/ اوسمار تصور می کرد بازی تمام شده است
  • پرهزینه و زیان‌ده؛ پول قرارداد پرداخت بازیکنان استقلال و پرسپولیس از جیب کارگران و بازنشستگان!
  • نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد
  • سیل به ۱۰ واحد مسکونی در سوادکوه خسارت وارد کرد